уторак, 11. јануар 2011.

Пустињске мисли


Смиреност за људско око није исто што и смирење пред Богом. Људско око гледа спољњег човека а Божије унутарњег скривеног човека срца. У добру је лако добар бити и смирен кад те чува сатанска физичка сила. Зарати против ње па ће ти се лажно смирење истопити као лањски снег. Надри светитељи насмехнутим лицима купују људску наклоност преко физичког вида чашом спољашњом како рече Господ. А унутра грабеж и злоба, мртвац сакривен окреченим гробом. Смирење је нешто сасвим друго од тога што нам лажни светитељи у виду магле продају. Смирење је истрајно трпљење удараца које нам непријатељ задаје у непрекидном рату са њим. Смирење није пакт са ђаволом него бескомпромисни рат против њега, а сваки рат оставља ожиљке на ратницима који га воде. Господ Исус Христос је дошао да донесе мир људима који су по Божијој вољи а од порода аспидиног захтева покајање или им објављује добар рат. Нико не може служити два господара Бога и мамона, мада се неки заваравају  да су их помирили у себи. Смиреност дата мамоном није исто што и смиреност дата Богом. Мамон даје на видљиви начин Бог на невидљив. Смирење је ослобађање од света који се ваља у каљузи. Тај свет је данас у власти мамона који господари многобројним људским душама. Пријатељство са светом непријатељство је са Богом и сад и увек и у векове векова амин. Напад је најбоља одбрана каже наш народ а лаж је за то најпогодније оружје за онога ко је окренуо леђа Богу а лице свету. Светост је победа над светом коју Бог даје искреним врлинским људима а гадост је победа над Богом коју гад пузећи даје неискреним греху проданим људима. Ови напредују варајући и варајући се, никад не улазе на врата него тајно за њих спремљеним пречицама. Путем неправде буном Корејевом  у заблуду Валамову до неправедне плате Каионове.

Горко и слатко две супротне покретачке силе индивидуалног и општег небоземног живота. Нема сласти земље без горчине неба. Задовољства видљивог света изазивачи су туге невидљивог света. Сласти се отимају и плаћају. Ништа нама не припада па ни сласт, ни ми нисмо своји него сви у једном. "Чаша жучи иште чашу меда смијешане најлакше се пију ". Његошеве речи многи одбацише и зграбише чашу меда. Нема сласти мени без горчине теби, зато Народ и каже док се једном не смркне другом се не сване. Народ наш то је сви у једном у малом ,у великом то је људски род. Мој универзитет болова научи ме о варљивости сласти. Тако до сад искуствено сазнадох да су сузе крајња тачка смеха, а горчина сласти. Богу хвала што ово научих пре него ми смех постаде друга природа.
Једино смирење у Богу има моћ да ослобађа болова и њима предходеће сласти. Живот је с наше стране ничим заслужена срећна или несрећна околност. Судбина те части ил ускрати и тако ти је како је. Судбину једино крађом можеш изменити у овом временском и земаљском а Бог каже не кради. А опет кад се загледаш у земни живот мало дубљим погледом, шта је он него крађа. Мислим на овај модеран живот, на модерну крађу без оптужнице и оптуженог. У туђем тањиру лепше парче у туђој кући лепша жена. Помисли заносе и харају, воде у злочин. Ех да ми је да сам на твом месту, ко још од неког свог није чуо ове речи. Сви би туђе, туђу судбину, туђе место а кад присвоје нешто туђе, није то, то и опет иста глад за туђим. Најсавршенији вид крађе политичка крађа. Крађа над крађама, легализована, заштићена ако се изузму часни изузеци за које још нисам чуо. Она се извршава нескладом речи и дела дакле дволичним лицемрјем.
Политичари нека врста перјара који своје гушчије стадо неосетно чупају и од његовог перја праве себи меке душеке за доживотно, себично уживање. Магла је основни предуслов да овај перјарски посао не унесе немир у редове гушчијег јата. Гушчију жеђ за гакањем ваља напојити замагљујућом водицом која повећава дејство магле. Онда гуске задовољно гачу све уздуж и попреко, кроз маглу, и лево и десно и напред и назад. Виделац у магли незахвалан посао непотребног слуге. Нити га хоће гуске нити перјари. Гуске гачу, перјари их чупају, виделац ником потребан, шапуће за себе и неко невидљиво уво.

Нема коментара:

Постави коментар