понедељак, 3. децембар 2012.

ВЕЋЕ ПЛАТЕ ЗА ЏЕЛАТЕ



Позивам све заинтересоване Србе да се под овим слоганом из наслова укључе у актуелну борбу против корупције. Џелат није крив што му је плата мала због које није у могућности да наоштри секиру којом обезглављује нас његове жртве. Није крив налогодавац а није ни џелат, крива је његова стара секира која није наоштрена због нереално ниске плате.
Овом логиком размишљају многи који се на сва уста залажу за искорењивање корупције. Ретко ко поставља питање где се налази корен корупције, у корумпираном субјекту или политичком систему који омогућава корупцију.
Системско је семе корупције проклијало у земљаним срцима људи поклеклим на гори кушања и удаљеним од неба. Корупција је доказ палости друштва које се удаљило од виших сфера постојања и стровалило у краткорочни себични грабеж не марећи за дугорочне последице.
Друштвене кризе нису ни мало случајна нити спонтана појава како то многи мисле. Кризе се пројектују и њима се управља ради преваспитавања циљне популације и њеног превођења на ниже нивое свести. За то је потребан извршитељ без савести и хуманости, који је себични добитак ставио на виши вредносни ниво од људског живота и који у невољама својих ближњих користи могућност личне добити.
Профит је алфа и омега оваквих људи, спремни су на све што доноси зараду а то је управо оно што владајући систем од њих захтева и издашно награђује.
Неозбиљне су све приче о тражењу кривца које не почињу самопреиспитивањем. Свако ко реши да се упусти у борбу против ове пошасти нека за почетек преиспита себе, учествује ли он сам у незаобилазној системској корупцији. Моје скромно мишљење и осећање указују ми да је сваки вид учешћа у пословима у оквирима владајућег система вредности учешће у корупцији, ако ничим другим оно давањем легитимитета једном антивредносном систему.
Свестан сам да се ова моја тврдња неће многима допасти али да ми је намера да се допаднем људима не бих ово ни писао него бих постао део система који је непревазиђени мајстор шминкераја у коме бих се и сам шминкао причајући о личном поштењу. Не пристајући да вучем исти јарам с безбожницима и зарађујем плату од које бих се пред самим собом постидео давно сам се разишао са овим системом од кога ништа не добијам и коме ништа не дајем. Вероватно ће се неко запитати како је то могуће, таквима одговарам: и то је могуће али само онима који су у живим срцима сачували Живога Бога који им то омогућава пошто је Богу све могуће. Не пишем ово да бих прослављао себе него да бих се јавно захвалио Богу који ме од светског злог система штити, и да бих Њему једином свом доброчинитељу и заштитнику узнео славу у све векове.
Овај систем корумпираних извршитеља ангажује у своју службу ону ружну, слабу и злом изопачену страну палог људског створа. Он потенцира развијање људских мана и одбацивање врлина, свим расположивим силама принуде намеће једносмерни начин живота грешном људском природом којом се не може ући у Царство Небеско. Ово је светски глобални систем вредности коме се приклонише сви такозвани национални политичари и сведоше своју политичку делатност на послове плаћених извршитеља. Зато у данашњим друштвима на месту истине влада лаж, на месту правде неправда, на месту човека нечовек.

1 коментар: