уторак, 20. јануар 2015.

СКРАТИЛИ СЕ ДАНИ


Скратили се дани, јутро и вече протрчавају данима, дани недељама, недеље месецима и годинама, док се све не буде нашло у великом дану Господњем. Умножило се зло са свих страна, укрупнило, и централизовало у неколико центара моћи, превазишавши почетну лаж, намеће се својим поданицима убиственом силом. Умножено, укрупњено и у неколико центара централизовано, међусобно посвађано, за сад, једно на друго режи, спремајући се за коначни обрачун. Све што је одбацило истину и похрлило за обманом одиграће своју последњу улогу топовског меса.
Со света, са свог уског пута, види гунгулу која се дешава на широком путу пропасти и сведочи о виђеном, али тамо нема ушију које чују. Нису сви за спасење предодређени, нису ни многи, избор Божији увек је био у знаку малих бројева у свету. Мало је њих изабраних за част, много је више оних за сласти, власти и светске почасти. Малобројне слуге добра узалудно покушавају да дозову слуге зла, превиђајући да је то немогућа мисија. Није сваком дано да зна тајне Царства Божијег, то је дар који најређи примају, дар који се кроз велике патње потврђује. Љубав није празна реча, љубав је осећање које се доказује пожртвованим делима љубави. Син Божији који је своју љубав према човеку доказао крсном смрћу очекује и од нас људи доказ љубави према њему. И братска љубав тражи доказ а доказа је све мање.
И поред свега, нема места очајању, јер кога је Бог предодредио, њега је и оправдао, а кога је оправдао њега је и прославио. ,,Слуго добри и верни уђи у радост свога Господара'' речи су које ће најређи чути, они који су истрајали на крстоносном путу следећи свога Господа. Ништа у овоме свету не зависи од онога који хоће, нити од онога који трчи, све зависи од Бога који просто даје и позива. Божије провиђење стоји изнад свега и управља свим људским срцима.

Нема коментара:

Постави коментар