петак, 7. август 2015.

УЧЕНИК


Вазда учен вазда недоучен до Учитеља. Наука Светог Јеванђеља Божијег за разлику од светских наука не ствара многе учитеље него многе ученике а Учитељ остаје један, незаменљив и непоновљив. Моје је док сам овде на овоме свету да будем послушан ученик јединородног Учитеља а не да постанем мудрац и учитељ. Многи сметнуше ово с ума и посташе мудраци и учитељи у слубжи света.
Као ученик ја у свим пословима Јеванђеља урадим колико могу а Учитељ је увек ту да ми припомогне. Наука Јеванђеља је наука силе која ученика учи и преображава из силе у силу да може да живи достојно по науци којој служи и коју проповеда. Паралелно са растом у познању Јеванђеља дешава се и раст у моралном расту ученика.
Царство Божије није у речи него у сили.
Где реч Јеванђеља није праћена одговарајућом силом ту нема истинског ученика, јер је Учитељ увек ту да своје верне ученике потпомаже знацима, чудима и силама.
Наука о вечном животу васпитава и преображава природног човека у вишег Духовног човека спремајући га за вечни живот.
У науци Јеванђеља нема места за научнике него за ученике. Сваки истински хришћанин може да каже ја сам ученик сад и увек и у векове векова. Јеванђеље је наука о братсву људи, очинству Бога, једнакости полова благодатним превладавањем пола и повратком невиности душе. Јеванђеље је наука љубави, истине и правде. Ко вам не донесе ову науку не примајте га у кућу. Тамо где је окупљено много учитеља ту нема силе Јеванђеља а тамо где су сви ученици ту је и Учитељ.
Придржавајући се речи Учитеља ''Ко жели да буде највећи међу вама нека буде последњи од свих и свима слуга'' ученици избегавају прва места на друштвеним свечаностима и нипошто не дозвољавају да их називају учитељима, јер би то била недозвољена крађа славе од јединог Учитеља и Спаситеља.

Нема коментара:

Постави коментар