четвртак, 17. септембар 2015.

ДОБАР РАТ


Онај који у свету води добар рат неминовно је од непријатеља мучен и има потребу да искуство о тим искушењима подели и са другима који ратују добар рат против непријатеља. Наш непријатељ ђаво као лав кружи око нас чекајући да нас прождере. Не прождире нас он у једном зеву, јер нема допуштење од Бога, да има прогутао би нас за трен као кад је у Јапану направио цунами или ону поплаву код нас у Србији. У редовним приликама нема он то допуштење зато нас прождире мало по мало. Подгриза нам тело и ум над којима има допуштење да врши ограничену агресију, како бисмо се ми научили да му се супротставимо. Поред тога што је убица смрдљиви ђаво је и преварант који поред мучења уме и да ласка, да подилази док не надиђе жртву и у потпуности је подвласти себи. Против нашег ума он се бори или црним или ружичастим мислима. Црним покушава да нас уплаши и скрене с Пута Истине и Живота и да нам на место Светог страха Господњег наметне своје проклето дрхтање. Ружичастим мислима, смрдљиви ђаво, покушава да нас са Пута Истине и Живота који је вазда страдалан и мукама испуњен, заведе на пут пролазног уживања и одступања од Божије воље. Уместо да у свом животу врши вољу Божију човек ђавом обманут почиње да живи по жељама и прохтевима. На нашу срећу Господ Исус Христос нам је дао сва оружја Божија којима можемо да победимо непријатеља. Часни Крст да њиме мучимо нашег мучитеља чим почне да нас мучи. Нама десна рука треба да служи као курбла на оним старим аутомобилима којом су се њихови мотори пуштали у рад, да чим осетимо лукавство непријатеља почнемо да се крстимо да благодат Божија потече и да ми нашег мучитеља мучимо. Ту је и победничко име нашег Господа Исуса Христа, па ако спојимо језик који га изговара са десном руком која се крсти мучитељ брзином муње бежи од мученика. Још ако знамо да кажемо, немам других жеља осим да угодим Богу и извршим вољу Божију добићемо Анђеле и Светитеље за помагаче и заштитнике. Слава Светом Оцу, Светом Сину и Светом Духу, Јединосуштној, Пресветој Тројици, која нама немоћнима даде силу и моћ да умучимо нашег мучитеља. Амин.


Помаже Бог пријатељи Божији!
Желим вам свако добро, вама који сте Бога изабрали за пријатеља знајући да нико не може служити два господара. Грехом наших прародитеља људске су душе постале као осетљива вага од које нам зависи живот и смрт. Нашу греховну подељеност на добро и зло у нама ми морамо да превазиђемо службом добру. Молитва је она храна душе од које она нахрањена благодаћу помера језичак на ваги и вага претеже на добру страну. Кад смо душом претегли на добру страну ми смо спремни да у име Божије вршимо добра дела у свету који сав у злу лежи. Ни случајно не смемо сметнути с ума да светом влада непријатељ Божији и да он штелује државне ваге тако да им језичак увек претеже на страну зла. У таквим односима добра и зла у нашим душама и у свету да бисмо сачували праведност коју од нас Бог захтева на пословима за које нас држава или њен љубимац, привилеговани тајкун плаћа ми морамо бити онај неправедни управитељ из Светог Јеванђеља.


КАЖЕШ
Кажеш, ти си посматрач невидљиве димензије ствари и појава које нас окружују
Твој благослов и проклетство, награда и казна
Кажеш, да за виђење невидљивог нису довољне очи, оне су највећи непријатељи виђења невидљивог
За виђење стварности потребно је бити стваран и слободан у стварној нестореној слободи
Јер стварност је, кажеш, изван створене слике
Стварност се одвија изван умних филмова, у спонтаним догађањима изнад којих стоји случај, или још прецизније Бог
Бог који још увек управља великим делом животних случајности, и који спајањем Светих случајности склапа мозаик вечне стварности
Поред Бога ту је незаобилазан и Његов и наш непријатељ, кружи као лав и чека да се нашом небригом Бог удаљи од нас и да он наступи са својим репертаром проклетих случајности
Кажеш да је Свети случај део промисла Божијег, а проклети део пакленог плана
Кажеш, али коме кад те нико не слуша и кад нико не верује ни у Бога ни у случај
К ад сви праве дугорочне планове и у главама носе дугометражне филмове у којима из дана у дан и из године у годину неуморно играју главне улоге.




Нема коментара:

Постави коментар