субота, 7. март 2015.

БИО ЈЕДНОМ

БИО ЈЕДНОМ
Био једном, у једно време силазећег човечанског пута, један човек вешт у људском сналажењу. Док је све у његовом окружењу суљало путем општег опадања, док се код свих све тањило и расипало једино се код њега удебљавало и сабирало. Знао је он, неким интуитивним знањем, да су синови овога света у својим пословима мудрији од синова светлости и овим је знањем неуморно крчио себи пут. За прикључак легалној зони добрих послова у свету човеку од амбиције на услузи стоје одговарајући центри моћи којима се приступа већ разрађеним протоколарним обрасцем. За већинско успавано људско месо суљајуће од зла на горе овај пут је недоступан и невидљив а отвара се само за њих, изабране синове света. Кад се у изабраним синовима света упали лудачки фитиљ о сопственој величини сва чула им похрле у испомоћ, на првом месту чуло вида и слуха. Својим и сарадничким чулима предвођен, вођен и навођен дође овај изабрани син света до првог центра моћи свемоћног светског царства, оног локалног центра који је био прва спона са свемоћним светским царством и почетна лествица на вртоглавом путу светског успињања.
Први члан протокола испуњавао се плаћањем десетогодишње чланарине за чланство у клубу успешних привредника. Испуњавањем овог првог члана пред изабраним сином света широм су се отварала врата робноновчаних трансакција, и може се рећи да је први члан био лука из које се испловљавало у слободно широко море плутајућих роба и капитала. У овом моћном мору нестајале су све прљавштине са новчаница, крваве мрље, мрље од уља нафте, никотина, дроге нестајале су у трену неким чудом над чудима.


СВАШТА ИЗ НИШТА
Ти си био свашта и то из свога ништа, несвесно, без злих намера учествовао си у многим теби непримереним радњама. Једноставно налазио си се тамо где ти није место, са људима којима ниси припадао. Шта ћеш да ти кажем за твоју утеху, ниси ти главни кривац због тога. Твоја крививица састоји се у томе што се ниси потрудио да упознаш себе. Да си на време упознао себе ти би познао и свет и сва људско друштвена премештања која су се у свету издогађала и која се свакодневно догађају. Најмање је људи у свету који се у овој и оваквој друштвеној заједници заиста налазе на свом месту, зато не мучи себе него упознај себе. Упознаш ли себе, своју пролазност и бесконачност, своје добре и лоше стране, решиш ли да порадиш мало на себи, и то не из разлога да би се допао другима, него да се не би стидео пред собом, живот ће ти открити нека дотад сакривена задовољства.

ПРОЛАЗНИК
Пролазник који пролази улицом запажа фасаде кућа, уређена или запуштена дворишта, урушене или затегнуте ограде, не допирући погледом у унутрашњост домова чијом је спољашњошћу фасциниран. Углавном су људи овакви и у свом пролажењу кроз живот. Спољашњост је оно чиме су заокупљени подједнако и код себе и код других људи. Већина се бави фасадама, напирлитаном или запуштеном људском формом уместо суштином. Свет је увелико постао приказивачница форме док за суштину нико нема времена. Лакши пут је постао већински избор савременог човека и удаљио га од себе и других.

ЗАВОДЉИВА ВРАТА
Кажеш да си и ти више путао био доведен до самих врата пакла, да си видео и сагледао лажни сјај заводљиве лепоте тих врата о којој многи сањају. Та врата ка којима се многи гурају о газе сачињена су од различитих материјала паклених из ризница, углавном пролазног очаравајућег блеска. Захвали Богу који те је сачувао, који је рекао да ће сазидати Цркву којој врата пакла неће наудити. Зинула су, кажеш, та врата а људи хрле да уђу кроз њих, чак и своју децу кроз њ...их гурају. Досадило људима да животаре обичним људским животићима, од данас до сутра, сви би да се вину у висину популарних звезда, да се и о њима прича, да све очи буду упрте у њих. Примамљив је живот у светлости рефлектора пред милионима радозналих очију. Популарност је наличје славе чије је лице вечна ругоба, ал коме то рећи, зар онима којима уши користе за навођење. Пакао је наопако постављени рај заводљив и примамљив за приказиваче и приказивачице. Одолети му могу једино они, непрестано задубљени у временско ништавило и вечну славу. Теши се пролазношћу мука и уживања на личном ходочашћу до изгубљеног животног смисла и нипошто не клони пред бројем заведених душа.

Нема коментара:

Постави коментар